Re:Pannonia

PONEDELJEK 1.7.2019

Mojca - ZORKOV ODER - 20:00


Mojca Prejac - vokal in kitara

https://mojca-music.si/

Mojca Prejac, vokalistka in kitaristka glasbene skupine Mojca, je svojo glasbeno pot začela že pri rosnih sedmih letih. Končala je Srednjo glasbeno in baletno šolo Maribor, izobraževanje pa je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ki jo je zaključila leta 2004. Odskočna deska za Mojco Prejac se je zgodila, ko se je udeležila 12. Festivala kantavtorjev v Rušah, na katerem je zmagala. Po zmagi na Kantfestu se je še bolj posvetila ustvarjanju avtorske glasbe, tako je k sodelovanju povabila še kitarista Domna Gnezdo.


Skladbe so dobivale novo podobo in vse je pripeljalo do tega, da je sestavila ekipo glasbenikov, s katerimi danes deluje v stalni zasedbi. Mojčine skladbe in besedila so odraz razmišljanj, občutenj in uvidov različnih življenjskih obdobij. Mojca pravi, da so zrcalo časa v katerem so nastajale. V besedilih se pogosto vrača v preteklost, vendar z optimizmom zre v prihodnost. Poslušalce nagovarja k razumevanju odnosov med ljudmi, ljubezni in prijateljstvu. Govori o vzponih in padcih vsakdana, besedila pa zaključi s pozitivnimi mislimi.

 

Dežurni krivci - koncert - GLAVNI ODER - 22:00


Dežurni krivci so grunt rock bend iz Prlekije (Sv. Jurij ob Ščavnici). Zasedba deluje od leta 1996, v tem času so izdali 4 studijske plošče (Nikogaršnje mesto - daleč od ljubezni, 2001; Kakor človek, 2003; Strup, 2007; Fakti, 2013) in ploščo Dežurni krivci - Izštekani, z živimi posnetki iz oddaje Izštekani na Valu 202. Plošče so bile podprte s večimi videospoti in predstavljene na okrog 200 živih nastopih izmed katerih je bendu dal v štartu največji zagon nastop na Novem rocku 2000.
a ploščah se bend strogo drži garažnega, podzemnega rock drivea, ki ga odlikujejo tako pestra ritem sekcija, kot tudi odlična kitarska maličenja. Temu Dežurni krivci dodajajo obilo odličnih kitarskih riffov, ki segajo od starih hard trikov in stoner našponanosti pa vse do alternative, post grunge in rahlo noise prijemov. Čeravno se njihov zvok giblje v zelo surovih in bazičnih okoljih pa so skladbe zelo raznoliko zastavljene. Skladbe Dežurnih krivcev imajo ravno pravo dozo bazične rock'n'roll vibracije, garažne neodvisnosti in sodobne hard pogubnosti. Poleg tega zna biti bend tako surovo rockerski, kot tudi sila poetičen. In tudi v teh slednjih, bolj mirnih okoljih, se Dežurni kivci ne odrekajo surovega, ostrega in brezkompromisnega rock zvoka.

15. februarja 2013 je pri prekmurski založbi God Bless This Mess records izšel 4. studijski album, z naslovom Fakti. Projekt je nastajal dve leti in je bil posnet v novembru 2012 v sodelovanju z avstrijskim producentom Hannesom Jaecklom, ki je produciral že zadnjo ploščo Strup. Plošča je izšla v kombinaciji z zbirko tridesetih pesmi z enakim naslovom, ki dokumentirajo družbo od časa, ko so Dežurni krivci nastajali in nakazuje možne posledice smeri, ki jo v tem času ubiramo.

Pesmi na plošči so uglasbitve dvanajstih tekstov iz omenjene zbirke. Dežurni krivci prihajajo z novo ploščo v osnovi v nespremenjeni zasedbi (Leon Štrakl, Igor Ketiš, Tomas Tibaut, Marko Čuš), le da je instrumental tokrat klasični trio bobni, bas in ena kitara. Druga kitara, doslej sicer stalnica v zasedbi, je bila žrtvovana v prid večji svobodi vokalnega izraza. V živo na koncertih pa bo zasedba razširjena, saj bodo koncerti podkrepljeni z video projekcijo, ki nastaja z umetniki iz kroga založbe GBTM, Matejem Kolmankom, Gregorjem Purgajem in Dominikom Frasom, ki obenem pripravljajo tudi videospot za prvi komad s plošče. Projekcija s predpripravljenim materialom bo v živo producirana - iz odra, izpod prstov Mateja Kolmanka. Omeniti je treba tudi, da je pred kratkim s skupino pričel sodelovati izkušeni tonski mojster Štefan Kovač - Pipi, ki skrbi za brezhiben zvok skupine na koncertih.

Dežurni krivci letos praznujejo 20 obletnico delovanja, za ta namen so 19. septembra 2017 izdali nov videospot z naslovom Lačni psi.


Plošči Fakti in Strup sta brezplačno objavljeni na spletnih straneh www.dezurni-krivci.com.

and:
Igor Ketiš, bobni
Leon Štrakl, vokal
Tomas Tibaut, bas
Marko Čuš, kitara

Partnerji